‘Ekonomist Erdoğan’ TL’yi eritirken kriptoya ilgi süratle arttı

YodaUsta

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nı faiz indirimlerine zorlayarak çıkardığı kur krizi daha sonrası kripto paralara ilgi çok arttı.

Datalar, TL erirken kripto borsalarının ziyaretçilerinin rekor bir süratle arttığını gösteriyor.

Merkez Bankası, geçen yıl eylül-aralık içinde toplam 500 baz puanlık faiz indirmiş, bu vakitte dolar kuru 8,30’lu düzeylerden 18,4’e kadar çıkmıştı. Hükümet kur muhafazalı mevduatlarla doların ateşini biraz söndürmeyi başarsa da yeni yıl itibariyle TL’deki kayıplar hala devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çağdaş iktisat teorileriyle uyuşmayan siyasetleri niçiniyle gelen eleştirilereyse “Ben ekonomistim” çıkışıyla karşılık veriyor.

Gemius Audience’ın datalarına göre kripto para platformlarına ilgi eylül ayından daha sonra besbelli arttı.

Ziyaretçi sayıları arttı

Eylülde 10,8 milyon düzeyindeki ziyaretçi sayısı, yeni yılın birinci ayıyla 22,6 milyona kadar ulaştı. Kurun biraz daha ‘stabil‘ seyrettiği şubattaysa 700 bine yakın düştü.

Binance bir adım önde

Kelam konusu devirde dünyanın en büyük kripto para borsalarından Binance, Türkiye’de de yerli rakiplerinin bir adım önünde. Bilhassa ocakta 13,7 milyon ziyaretçiyle zirve noktasına ulaşan Binance’i BTCTürk ve Paribu izliyor.

Lakin yerli borsalar içindeki rekabet de hayli kuvvetli. Eylülde Paribu açık orta öndeyken, daha sonraki aylar BTCTürk Paribu’yu yakalayıp kasımda öne geçti.

Orta yaş kümesi kriptoya ilgili

Kelam konusu vakit aralığında borsaların ziyaretçileri içinde daha hayli üniversite mezunları var. Yaş aralığı dikkate alındığında da daha epey orta yaşlarındaki ziyaretçiler öne çıkıyor.

Erkeklerse bayanlara oranla biraz daha fazla kripto para platformlarına meraklı.

Bu platformları ziyaret edenlerin büyük kısmı ayrıyeten süpermarket alışverişini de internetten yapıyor ve otomotiv ve turizm alanlarına da meraklı.

diken.com.tr