Esmer ne anlamdadır ?

Tolga

New member
Esmer Ne Demektir? Bir Hikâyenin Satır Aralarında Gizlenen Cevap

Sevgili forumdaşlar,

Bugün sizlerle sadece bir kelimenin değil, bir hissin, bir bakışın ve belki de bir kaderin nasıl anlam kazandığını anlatmak istiyorum. “Esmer” kelimesi kulağa sadece bir ten rengi gibi gelse de, aslında çok daha derininde insanın ruhuna dokunan bir karşılığı vardır. İşte size, bu kelimenin ardındaki duyguyu açığa çıkaracak bir hikâye…

---

Bir Akşamüstü Başlayan Hikâye

Kasabanın dar sokaklarında yürürken, gün batımının kızıllığı eski taş evlerin duvarlarına yansıyordu. O sırada köşe başındaki kahvede oturan Murat’ın bakışları, kalabalığın arasında birine takıldı. O, herkesin “esmer kız” diye seslendiği Elif’ti.

Elif’in teni güneşte parlayan koyu buğday rengiyle sanki güneşin sıcağını içine çekmiş gibiydi. Ama Murat için onu “esmer” yapan sadece bu değildi; bakışlarının derinliğiydi, sesinin sıcaklığıydı, gülüşünün insanı sarmalayan tarafıydı.

Murat’ın dünyası matematik gibiydi; net, çözüm odaklı, adım adım ilerleyen. Planlar yapar, stratejiler kurar, ne zaman hangi hamleyi yapacağını hesap ederdi. Ama Elif farklıydı. Onun dünyası bir roman gibiydi; empatiyle, ilişkilerle, duygularla örülü.

---

Bir Yolculuğun İki Yüzü

Murat, Elif’in yanına ilk kez adım attığında bile stratejik bir soğukkanlılıkla konuştu:

— “Merhaba Elif. Seni burada sık sık görüyorum. Kahve içer misin?”

Elif ise bir tebessümle cevap verdi:

— “Neden olmasın? Ama senin sorunda biraz hesaplı bir yan var gibi. Sanki bu anı önceden tasarlamışsın.”

Murat gülümsedi. Gerçekten de öyleydi. Elif’i haftalardır gözlemliyor, onun yanına yaklaşmak için doğru zamanı kolluyordu. Ama Elif’in yaklaşımı farklıydı; o Murat’ın ardındaki niyeti değil, gözlerindeki samimiyeti okumaya çalışıyordu.

Kahvelerini içerken Murat konuşmayı yönlendirmeye, bir şeyler kanıtlamaya çalıştı. Elif ise sadece dinledi, başını salladı, arada bir gülümsedi. Murat’ın aklı, bir denklemi çözmeye çalışır gibi ilerlerken Elif’in kalbi, onun kelimelerinin ardındaki duyguları hissediyordu.

---

“Esmer”in Anlamı

Bir gün, yağmurlu bir akşamüstünde, Murat ve Elif sahil kenarında yürürken konu açıldı.

Murat, meraklı bir tonla sordu:

— “İnsanlar sana neden hep ‘esmer kız’ diyor sence? Sadece rengin yüzünden mi?”

Elif, dalgaların kıyıya vuran sesine kulak vererek yavaşça konuştu:

— “Esmer sadece bir renk değil Murat. Bence esmer; derinliğiyle, gizemiyle, içinde sakladığı sıcaklıkla anılır. Benim ten rengim sadece bir vesile. Asıl mesele, insanın taşıdığı duyguların gölgesi. Kimine göre esmer, biraz hüzünlüdür; kimine göre ise tutku doludur. Belki de esmer, içindeki ışığı daha çok saklayan insandır.”

Murat sustu. İlk kez hesap yapmadı, plan kurmadı. Elif’in sözleri, mantığın ötesine dokunmuştu.

---

Strateji ve Empati Arasında Bir Köprü

Zaman geçtikçe ikili arasında ilginç bir denge oluştu. Murat, Elif sayesinde sadece sonuçlara değil, süreçlere de değer vermeyi öğrendi. Her adımını planlamadan da bazen doğru yollara çıkabileceğini fark etti.

Elif ise Murat sayesinde duyguların yanında kararların da önemini gördü. Empatiyle hareket ederken bazen bir yol haritasına ihtiyaç duyabileceğini hissetti.

“Esmer” burada sadece Elif’in tanımı olmaktan çıktı. İki farklı dünyanın buluşma noktası oldu: çözüm odaklı akıl ile empati dolu kalbin kesişimi.

---

Bir Hatıra, Bir Davet

Yıllar sonra Murat, eski bir defterin arasına sıkıştırılmış bir not buldu. Elif’in yazısıyla şunlar yazıyordu:

“Esmer demek, gölgenin içinde saklı bir ışık demektir. Sen gölgeyi çözmeye çalışırken, ben ışığı hissetmeye çalıştım. Belki de ikimizin hikâyesi bu yüzden tamamlandı.”

Murat, o notu okurken gözleri doldu. Artık “esmer” onun için bir sıfat değildi. Bir hatıraydı, bir öğretiydi, bir hayat yolculuğuydu.

---

Söz Sizde Forumdaşlar

Sevgili dostlar, “esmer” sizce sadece bir ten rengi midir? Yoksa bir ruh hâlini, bir yaşam tarzını, belki de aşkın kendisini mi anlatır?

Benim hikâyem burada bitti ama sizin yorumlarınızla devam edebilir. Sizce esmerliği özel kılan nedir? Gözlerdeki derinlik mi, tenin sıcaklığı mı, yoksa kalbin taşıdığı gölgeyle ışık arasındaki denge mi?

Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Çünkü biliyorum ki her birinizin “esmer” kelimesine yüklediği farklı bir anlam, farklı bir hikâye vardır.